lunedì 22 settembre 2014

Scarola alla mediterranea



per 2 :

1/2 scarola
1 manciata di olive snocciolate
3-4 pomodori secchi sott'olio
1 cucchiaio olio 
sale
1 spicchio d'aglio
capperi dissalati  

Stufate la scarola ( pulita e lavata) in una padella con aglio, olio, sale, i pomodori sechi  e i capperi. 

Ho servito con pesce  al naturale  

in romana

Eu am pus citiva pesti ( macrou) dintr-o conserva in sos natural de la care am aruncat zeama si am curata pestii de sira spinarii ... dar se poate servi si simpla ca un fel de mincare vegetarian ( merge foarte bine cu cartof alaturi) sau cu alt fel de peste ( fiert la aburi, copt la cuptor doar cu un pic de ulei etc) sau ca si garnitura la carne


Scarola http://www.agriro.westzebra.eu/produs/scarola/
arata ca o salata dar este un soi de cicoare, frunzele ei au gust ca de salata usor amarui, nu e amara ca cicoarea ci mai delicata, frunzele ei rezista la fiert motiv pentru care se foloseste la umpluturi de pizza vezi reteta Claudiei http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/pizza_di_scarole-12483/ dar si in supa de exemplu cu fasole boabe, naut sau in faimoasa supa pentru ocazii importante "minestra maritata "


pentru 2 persoane :

1/2 de salata/cicoare
1 mina de masline fara simbure
3-4 rosii uscate si conservate in ulei
1 lingura de ulei din cel in care au stat rosiile
sare
1 catel intreg si strivit de usturoi
citeva capere conservate in sare ( spalate si tinute in apa citeva minute sa se desareze )

Rupeti frunzele scarolei si le spalati bine, apoi asa ude fara sa le uscati le puneti in tigaia cu ulei si usturoiul, adaugati sarea si puneti capacul.. Lasati la foc mic pina cind incepe sa se inmoaie, mai amestecati din cind in coind, apa de pe frunze si cea care o sa iasa din frunze este suficienta daca focul il pastrati mic, daca flacara e mare atunci risca sa se arda si deci mai adaugati putina apa cu o lingura.

Cind frunzele s-au inabusit dar nu trebuie sa fie fierte ci asa usor crocante in partile mai groase adaugati rosiile uscate taiata in bucati, caperele si maslinele fara simburi. Lasati in continuare sa se inabuse, daca are prea multa zeama / lichid atunci continuati procesul termic fara capac, descoperit si amestecaind ca sa se evapore pe cit posibil lichidul din tigaie.

Aruncati catelul de usturoi si serviti.

Eu am pus scarola inabusita in farfurie si deasupra pestele...