mercoledì 17 agosto 2011

Sticky lemon chicken


ingredienti x2 :

2 cosce di pollo *
1 limone piccolo o 1/2 grande
1-2 cucchiai olio ( EVO)
2-3 cucchiai aceto (di mele )
2-3 cucchiai miele
maggiorana secca **
prezzemolo fresco
sale

per purea di patate :

2 patate di misura media
burro e/o panna fresca
sale


Le cosce di pollo devono esser lavate e asciugate con un panno di cucina.
Al posto delle cosce di pollo potete usare ali o un pollo tagliato a pezzi piccoli.
Mettiamo in una padella con l'olio i pezzi di pollo, e lasciamo rosolare a fuoco medio- alto, girando a volte fino quando il pollo prende colore, si vede che è per metà cotto. Saliamo.
Versiamo l'aceto e lasciamo sfumare 1-2 minuti, aggiungiamo l'erba aromatica secca e il limone tagliato fette con il quale copriamo i pezzi di pollo.
5 minuti prima che il pollo è pronto versiamo del miele su ogni pezzo di pollo, e il prezzemolo.

Prima di aggiungere il miele sul pollo prepariamo le patate, lavate sbucciate e tagliate a piccoli tocchetti . Le mettiamo in una pentola con acqua che le copre e le facciamo cuocere a fuoco alto. Una volta lessate buttate l'acqua e schiacciate le patate. Aggiungete sale, burro e / o panna fresca quanto basta per ottenere una crema soffice

Servite il pollo con la purea di patate

* io ho usato 2 cosce , la parte superiora tagliata in 2, pero va benissimo 2 cosce intere tagliate in 2 e divisa la parta inferiore da quella superiore se non sono troppo grandi.
** al posto della maggiorana ho usato santoreggia secca


in romana

( pui lipicios cu lamiie )

ingrediente pentru 2 portii :

2 pulpe de pui * pe care le taiati si le despartiti partea superioara de cea inferiora ( ciocanel)
1 lamiie mica sau o jumatate de lamiie mare
1-2 linguri ulei ( de masline)
2-3 linguri de otet (de mere )
2-3 linguri de miere
maghiran uiscat **
patrunjel verde
sare


pentru piure de cartofi :

2 cartofi medii
unt sau smintina / lapte gras
sare


Punem pulpele de pui ( dar se poate face si cu alte parti de pui, cu un pui intreg taiat in bucati sau cu aripioare ) spalate foarte bine si uscate cu servetul in tigaia incalzita si in care am adaugst deja uleiul. Lasam la foc mediu spre mare sa se rumeneasca bine bucatile de pui . Dupa 5 minute cind puiul este deja rumenit , intre timp il invirtim de mai multe ori ca sa se faca pe tioate partule , adaugam sarea, otetul si lasam sa se evapore 1-2 minute. Adaugam maghiranul uscat si lamiia taiata felii peste carnea de pui si lasam pe foc mediu. Cu 5 minute inainte de a fi gata adaugam mierea pe fiecare bucata de pui, lasam sa mai se prajeasca, mierea va oferi efectul glasat al puiului. Si o legatura de patrunjel verde proaspat tocat care sa acopere carnea de pui.


Inainte de a adauga mierea peste pui curatam cartofii si ii taiem in cuburi foarte mici, ii punem in cratita cu apa cit sa ii acopere si apoi la fiert pe foc mare. Cind sunt gata fierti, scurgem, apa , strivim foarte bine cartofii adaugind unt si smintina *** sau lapte foarte gras si sare dupa gust. Amestecam bine cu lingura ca sa obtinem un piure foarte cremos.

Servim puiul lipicios cu piureul de cartofi .

* eu am avut numai pulpele superioare pe care le-am taiat in jumatati , vertical, pe linga os .
** nu am avut asa ca am pus cimbru
*** smintina proaspata din cea pentru batut frisca ( evident fara sa fie indulcita cu zahar )


Timpul de pregatire al acestui fel de mincare este 15 minute daca vetui folosi numai pulpele superiaore de pui taiate in jumatati. Sau 20-25 minute daca puneti in tigaie 2 pulpe de pui taiate numai in 2 adica despartita partea superioara de cea inferioara..


nota
.. puiul pare ars insa de fapt partile mai inchise la culoare sunt cimbrul ( in cazul meu ) si patrunjelul verde care s-au lipit de pui . Nu este ars si e bine ca sa nu il ardeti nici voi caci gustul arsurii ar strica aroma delicata de miere si lamiie


english

2 pieces chicken legs
Sea salt
1-2 tbsp olive oil
thyme, majorana
2-3 tbsp apple vinegar
2-3 tbsp honey
1 lemon, finely sliced
a chopped bunch of parsley

for mashed potatoes :
2 medium potatoes
salt
butter and/ or cream

Heat the olive oil in a large sauté pan. Brown the chicken pieces over a medium-high heat on each side until golden brown.
Add salt and apple vinegar and let cook until reduced. Add majorana or thyme and the lemon and let cook. 5 minutes before the sticky chicken it is ready drizzle over the honey and at the end the chopped fresh parsley.

Prepare the mashed potatoes
Cut the potatoes into similar-sized chunks and boil in salted water until tender. Drain well.Mash the potatoes while still hot, using a potato ricer if you have one, then stir through the butter and/ or cream.

Serve the sticky chicken with the masshed potatoes.