venerdì 19 agosto 2011

Spezzatino fegato e funghi - Tocanita cu ficat si ciuperci - Pork liver and mushrooms stew


1 cipolla
fegato di maiale
250 g di funghi
2 cucchiai di olio, sale, pepe, 2 foglie di alloro
1 bicchiere di succo e polpa di pomodoro
1/2 bicchiere di vino

Lavate e tagliate pezzi di fegato di maiale, mettete in padella con olio e friggete a fuoco vivace fino quando non cambia colore. Rimuovete il fegato dalla padella e aggiungete la cipolla tagliata molto finemente, salate e versate il vino e fatte cuocere a fuoco molto basso fino quando la cipolla è molto morbida e trasparente. Se serve aggiungete con un cucchiaio acqua calda.
Quando la cipolla è pronta aggiungete la pentola / padella i funghi puliti e tagliati a seconda delle loro dimensioni se sono piccoli lasciateli interi se sono grandi tagliati a metà. Versate la salsa di pomodori ( la passata o la polpa di pomodori) e cuocete per 5-10 minuti, poi aggiungete le foglie di alloro e il fegato e lasciate cuocere a fuoco lento fino quando il fegato è pronto.

Preparate la polenta e servire insieme.

in romana


1 ceapa
1 bucata de ficat de porc
250 gr ciuperci
2 linguri de ulei, sare, piper, 2 foi de dafin
1 pahar de pulpa de rosii cu suc
1/2 pahar de vin

Spalam si taiem bucati ficatul de porc, il pune m in tigaie cu uleiul si il prajim la foc mare pina cind isi schimba culoarea si incepe sa se rumeneasca. Scoatem ficatul din tigaie si adaugam ceapa taiata solzisori, adaugam sare si vinul si lasam sa se inabuse si sa se inmoaie cit mai mult ceapa. Numai cind e transparenta si foarte moale e gata. Intre timp daca mai este nevoie ca s anu se arda mai adaugam cu lingura putina apa. Cind ceapa e gata varsam in cratita/ tigaie ciupercile curatate si taiate in functie de dimensiunea lor daca sunt mici le lasam intregi , daca sunt mai mari le taiem in jumatati. Aduagam sosul de rosii si mai lasam 5-10 minute, apoi adaugam ficatul si foile de dafin si lasam sa fiarba pina cind ficatul e gata ( cind daca il intepam cu furculita nu iese zeama singerie).

Pregatim separat mamaliga si servim impreuna.

english

1 onion
pork liver
250 g mushrooms
2 tablespoons oil, salt, pepper, 2 bay leaves
1 glass of canned chopped tomato
1/2 glass of wine

Cut the liver in pieces and cook it in oil until change the colour. Take off the liver from the pan and add te onion ( sliced very thin ), add salt and the wine and let cook at low heat until the onion is very tender. Add the mushrooms ( cleaned, entire or divided in half ) and the tomato and let cook for 5-10 minutes. Reduce to a simmer and add the liver and the leaf bay. Let simmer until the liver it is already cook.