venerdì 8 gennaio 2010

Zuppa svuota frigo e dispensa ( castagne, zucca, piselli)




Ingredienti
zucca
castagne ( le caldarroste sbucciate e se non è più la stagione usate delle caldarroste sbucciate e congelate o castagne secche ammollate e lessate in acqua senza sale con una foglia di alloro e un spicchi d'aglio in camicia)
porro o cipolla
piselli
farro e lenticchie
olio, sale

- facciamo un soffritto con cipolla o porro nel olio, sale, aggiungiamo la miscela di farro e lenticchie e la zucca mondata e tagliata a cubetti,  i piselli e le castagne
- aggiungiamo acqua o brodo vegetale q.b. e lasciamo cuocere quanto basta 



in romana:

Ingrediente
dovleac
castane ( castane coapte si curatate de coaja sau daca nu este sezonul puteti folosi castane coapte si curatate de coaja pe care le-ati pastrat in punga in congelator sau castene uscate pe care dupa ce le-ati tinut o noapte in apa la inmuit, le-ati curatat de eventuale coji si le-ati fiert in apa fara sare cu o frunza de dafin si un catel de usturoi intreg)
praz sau ceapa
griu si linte ( care fierb rapid, 30 min maxim)
ulei, sare

- inabusim ceapa sau prazul cu ulei si sare, adaugm amestecul de linte si griu ( eventual deja fiert cel putin pe jumatate dc nu folositi din cele care au timpul de fierbere de numai 30 minute ) si adaugati dovleacul curatat si taiat cuburi, castanele deja fierte
- varsam apa sau supa vegetala cit este nevoie si lasam sa fiarba